B2B loyaliteitsoplossingen: de ultieme gids

terug naar kenniscentrum

Loyaliteitsoplossingen voor B2B-bedrijven stimuleren en belonen zakelijke klanten voor hun trouw aan je bedrijf via programma's of systemen. Deze oplossingen nemen verschillende vormen aan. Enkele vaak voorkomende voorbeelden zijn:

 • Puntensystemen

 • Persoonlijke beloningen

 • Exclusieve kortingen

 • Een combinatie van bovenstaande

Het implementeren van een loyaliteitsprogramma voor B2B-bedrijven verhoogt de klantenbinding en herhaalde aankopen doen. Ook verbeteren ze de betrokkenheid en tevredenheid van de zakelijke klant. Daarnaast biedt een B2B klantenprogramma waardevolle inzichten in het gedrag en de voorkeuren van de klant. Het doel van een spaarprogramma is om zo de verkoop en de inkomsten te verhogen.

In deze gids bespreken we hoe loyaliteitssystemen je onderneming helpen groeien en helpen B2B te binden. Hiervoor geven we tips over hoe je deze programma's implementeert en voorbeelden van andere B2B loyaliteitsprogramma's om inspiratie uit te putten.


Verschil tussen B2B en B2C in loyalty

Om te beginnen is het misschien verstandig om dieper in te gaan op de verschillen tussen loyaliteit in de B2B en B2C markt. Dat zakelijke klanten anders zijn dan consumenten, dat is wel duidelijk. Maar wat maakt een loyaltyprogramma in een B2B markt nou anders dan in een B2C markt?

Vaak minder, maar grotere aankopen

Waar het in de B2C markt draait om vele kleine aankopen, gaat het bij B2B klanten vaak om grotere bedragen, die minder vaak voorkomen.

Een langer beslissings- en aankoopproces

Omdat het vaak gaat om kostbare investeringen en grote overstaptrajecten, gaat er een langer proces vooraf aan de aankoop. Zakelijke klanten doen nauwelijks impulsaankopen, maar hebben juist de tijd nodig om een doordachte keuze te maken.

Kleiner en waardevoller klantenbestand

B2B bedrijven hebben minder klanten in hun systeem dan B2C bedrijven. Daarom ligt hier een kans om de beloning te personaliseren of zelfs helemaal aan te passen voor elke klant.

Meer focus op lange termijn relaties

Een fijne samenwerking wil je zo lang mogelijk behouden. Waar programma’s voor consumenten vaak gericht zijn op kortingen en leuke extraatjes, zijn de beloningen voor B2B klanten vaak gebaseerd op zakelijk succes of bijzondere ervaringen.


Identificatie van de belangrijke B2B marktsegmenten

Databeheer grip op klantdata

Het belang van de klantensegmenten

Het identificeren van belangrijke klantsegmenten en het begrijpen van hun behoeften en voorkeuren is essentieel. Door je klantenbestand in segmenten op te delen, richt je je middelen op de meest winstgevende en waardevolle zakelijke klanten.

Als bijkomende voordeel kun je nieuwe mogelijkheden voor groei en uitbreiding in kaart brengen. Zo kun je een beter referral programma uitwerken en moedig je beslissingsnemers in bedrijven aan zaken met je te doen.

Met een klantgerichte aanpak bouw je een dieper inzicht op in de behoeften en voorkeuren van de klant. En stem je producten en diensten af op die behoeften.

Tips om klantensegmenten te identificeren

 1. Gebruik hulpmiddelen zoals CRM-software om bedrijven met vergelijkbare karakteristieken te groeperen en contactinformatie bij te houden.

 2. Voer enquêtes uit om datacollectie te doen over de behoeften, voorkeuren en problemen van zaakvoerders ondernemers? en werknemers.

 3. Bestudeer de klantsegmenten van je concurrentie en identificeer potentiële groepen die je misschien nog niet hebt overwogen.

 4. Identificeer problemen van klanten en de specifieke profielen die behoefte hebben aan de oplossing van je bedrijf.

 5. Maak gebruik van social media om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van je klantenbestand.

 6. Groepeer klanten op basis van gedragspatronen, zoals aankoopfrequentie of uitgaven.

 7. Groepeer beslissingsnemers van bedrijven op demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, inkomen en opleiding.


Door deze strategieën te gebruiken, identificeer je de belangrijkste segmenten die het meest waarde voor je bedrijf hebben.


Loyaliteitsdoelstellingen bepalen

Door het vaststellen van duidelijke en meetbare doelstellingen is het mogelijk om het succes van het programma actief te volgen.

Deze doelen stellen ondernemingen in staat om de vooruitgang te volgen en specifieke segmenten van hun klantenbestand te identificeren. Dit zijn bijvoorbeeld zakelijke klanten met een hoge waarde of klanten die het risico lopen om te veranderen.

Als deze doelstellingen ontbreken, is het moeilijk vast te stellen of het B2B loyaliteitsprogramma de klantentrouw verbetert.

Kortom, het is essentieel om duidelijke en meetbare loyaliteitsdoelen te stellen om het succes en de ROI van beloningsprogramma's voor klanten te garanderen.


B2B Loyaliteitsprogramma's beloningen en stimulansen ontwikkelen

Ken bedrijven hun eisen en wensen

Om de beloningen effectief af te stemmen op de doelstellingen van een loyaliteitsprogramma, moeten de behoeften en voorkeuren van de belangrijkste klantsegmenten worden onderzocht.

Identificeer de belangrijkste klantsegmenten, begrijp hun unieke behoeften en voorkeuren, en stem beloningen en incentives af op deze segmenten. Denk aan zaken zoals kortingen op voor hen interessante producten en/of exclusieve producten of diensten.

Stel haalbare doelen voor bedrijven en hun werknemers om beloningen te verdienen en maak het hen gemakkelijk om ze in te wisselen. Stimuleer de klantentrouw ook door directe beloningen te geven voor kleine aankopen of acties.

Tips om actief te communiceren over aanbiedingen

Houd bedrijven via regelmatige communicatie op de hoogte van nieuwe beloningen, promoties en programma-updates. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Updates over gepersonaliseerde beloningen en incentives voor individuele werknemers en zaakvoerders op basis van hun eerdere aankopen of betrokkenheid.

 2. Updates over exclusieve beloningen en ervaringen voor trouwe klanten.

Naar wie je communiceert, is ook van groot belang. Onze tip is om de beslissingsnemers binnen een onderneming te identificeren en hen rechtstreeks te bereiken.

Door de prestaties van het programma voortdurend te meten en evalueren, en zo nodig aanpassingen te maken, vergroot je de kans op succes.


Het succes van een zakelijk loyaliteitsprogramma meten

Het bijhouden en meten van het succes van een loyaliteitsprogramma is cruciaal om de doeltreffendheid ervan te begrijpen en de nodige aanpassingen te doen. Als dit niet gebeurt, is het moeilijk om te bepalen of het programma de klantentrouw effectief stimuleert en de bedrijfsgroei bevordert. Dit is een cruciale stap die je strikt moet opvolgen om het maximale uit je budget en loyaliteitssysteem te halen.


Loyaliteitsprogramma dbf

Hier zijn 5 tips voor het volgen en meten van het succes van een B2B loyaliteitsprogramma:

 1. Blijven evalueren: Evalueer voortdurend de prestaties van het programma en pas het zo nodig aan om het succes ervan te verzekeren. Hieronder valt ook het herzien van beloningen.

 2. Houd feedback van klanten in de gaten: Let op feedback van bedrijven, zowel positief als negatief. Zo begrijp je hoe werknemers en zaakvoerders het programma ervaren en om gebieden voor verbetering te ontdekken.

 3. Gegevens verzamelen en analyseren: Verzamel gegevens van het klantenbestand over programmadeelname, klantgedrag en programma-ROI. Gebruik die gegevens om de vooruitgang naar de doelstellingen te volgen en zaken te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn.

 4. Specifieke doelen stellen: Stel duidelijke en meetbare doelen voor het programma, zoals een verhoogde klantenbinding of een verhoogde verkoop aan trouwe klanten.

 5. Houd de belangrijkste gegevens bij: Controleer de belangrijkste gegevens, zoals het aantal klanten dat wordt geworven en behouden en de betrokkenheid bij het programma.


Succesvolle B2B loyaliteitsprogramma's

 1. Booking.com

Booking.com Genious: Ook voor zakelijke klanten is dit programma bijzonder voordelig, omdat zij snel beloningen sparen en verzilveren. Door zich aan te melden bij Booking.com for Business worden alle werknemers automatisch ingeschreven in het Genius-programma. Hiermee besparen ze minstens 10% op algemeen beschikbare tarieven bij accommodaties over de hele wereld.


 1. Adobe

Adobe's Creative Cloud for Teams programma is een ander voorbeeld van een succesvol B2B klantenbindingsprogramma. Het programma richt zich op bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties die verschillende licenties van Adobe-producten nodig hebben. Daarbij krijgen klanten de mogelijkheid om een bepaald aantal licenties tegen een gereduceerde prijs aan te schaffen. Zij krijgen extra voordelen zoals voorrang bij ondersteuning, gecentraliseerd beheer en implementatiemogelijkheden.

Het programma helpt Adobe de verkoop te verhogen en klanten te behouden door hen een kosteneffectievere manier te bieden om haar producten aan te schaffen.

Uit deze voorbeelden blijkt hoe Adobe en Booking met succes klantenbindingsoplossingen hebben ingevoerd.

Deze programma’s zorgen ervoor dat beslissingsnemers langer aan hun bedrijf verbonden blijven en zij vaker aankopen doen bij het bedrijf. Dit alles leidt doorgaans tot een aanzienlijke stijging van de omzet en de winstgevendheid.


Conclusie over B2B klantenbinding

Kortom, loyaliteitssystemen voor B2B klanten helpen bedrijven de loyaliteit, het behoud en de algemene tevredenheid van hun zakelijke klanten te vergroten.

Door een goed ontworpen beloningsprogramma te implementeren, zien bedrijven een aanzienlijke boost in inkomsten, klantbetrokkenheid en loyaliteit van klanten.

Gratis B2B loyalty e-book

Vergeet niet ons e-book over B2B loyaliteitsprogramma’s te downloaden om de belangrijkste strategieën te leren kennen. Deze gids geeft je essentiële tips mee voor meer klantenbinding en groei in de B2B sector. Download het e-book hieronder om je loyaliteitsprogramma te verbeteren en je zakelijke succes een boost te geven.

E book b2b loyalty

download e-book

In 6 stappen een B2B loyaliteitsprogramma opzetten

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht