Tips voor niveaus in loyaliteitsprogramma's

terug naar kenniscentrum

Loyaliteitsprogramma's zijn een onmisbaar onderdeel van het hedendaagse ondernemerschap. In veel loyaliteitsprogramma's zijn niveaus opgenomen die klanten verschillende beloningen bieden op basis van hun betrokkenheid. Die niveaus oftewel tiers zijn nuttig bij het creëren van een gevoel van exclusiviteit.

Door steeds waardevollere beloningen te geven aan klanten die hogere tiers bereiken, geven bedrijven hen het gevoel deel uit te maken van een VIP-groep. Hierdoor ontstaat meer loyaliteit en betrokkenheid bij klanten. Klanten die zich gewaardeerd en belangrijk voelen, blijven geld bij het bedrijf uitgeven. In deze blog vertellen we je wat je moet weten over loyalty programma's met niveaus.


De basisprincipes van een loyaliteitsprogramma met niveaus

Een loyaliteitsprogramma komt neer op een marketingstrategie die klanten beloont voor het herhaaldelijk zaken doen met een bedrijf. Loyaliteitsprogramma's met verschillende niveaus zijn een manier om de beloningen die klanten ontvangen te differentiëren op basis van hun betrokkenheid en uitgavenniveaus. Het hoogste niveau biedt de meest exclusieve en waardevolle voordelen.

Er zijn meerdere types niveau loyaliteitsprogramma's. Een van de beste voorbeelden van een loyalty programma's dat in niveaus werkt, is het Marriott Bonvoy programma van de Marriott hotelketen. Het programma heeft zes niveaus:

  • Member

  • Silver Elite

  • Gold Elite

  • Platinum Elite

  • Titanium Elite

  • Ambassador Elite

Ieder niveau biedt steeds meer voordelen en ervaringsbeloningen. Denk maar aan dingen zoals gratis kamerupgrades, bonuspunten en toegang tot exclusieve evenementen. Wie een hoger niveau wil bereiken, moet aan specifieke criteria voldoen. Dit is bijvoorbeeld een bepaald aantal overnachtingen boeken per jaar.

Meerdere niveaus - zoals brons, zilver en goud - in een loyaliteitsprogramma bieden een reeks voordelen voor zowel bedrijven als klanten. Enkele belangrijke voordelen van gelaagde loyaliteitsprogramma's zijn:

Schema blog niveaus


Best practices voor het ontwerpen van tiered loyaliteitsprogramma's

Het ontwerpen van een loyaliteitsprogramma met niveaus moet zorgvuldig worden gepland om een aantrekkelijk programma te creëren. Dit zijn enkele best practices om te overwegen bij het ontwerpen van een loyaliteitsprogramma:

Niveaus

1. Bepalen van het aantal niveaus

Het ideale aantal niveaus voor twee bedrijven ligt tussen de twee en vijf niveaus. Te weinig niveaus bieden onvoldoende verschil tussen de beloningen. Te veel hogere niveaus zijn mogelijk overweldigend voor klanten.

2. Te overwegen factoren voor elk niveau

De voorwaarden voor alle hogere niveaus moeten gebaseerd zijn op factoren zoals de betrokkenheid van klanten, het bestedingsniveau en de aankoopfrequentie. Ook is het belangrijk dat de criteria voor elk niveau haalbaar zijn. Wel moeten ze uitdagend genoeg blijven, zodat klanten er waarde aan hechten.

3. Beloningen en stimulansen creëren

Beloningen en incentives moeten passend zijn voor elk niveau en moeten steeds meer waarde bieden naarmate de klanten vorderen. De lagere niveaus kunnen bijvoorbeeld kortingen of gratis artikelen aanbieden. En de hogere niveaus, exclusieve toegang tot evenementen, persoonlijke ervaringen of een VIP-behandeling. Het is belangrijk dat beloningen afgestemd zijn op de voorkeuren van de klant en dat ze kosteneffectief zijn voor het bedrijf.

4. Communiceren met de verschillende niveaus

Om goed te communiceren over de verschillende niveaus, moeten bedrijven duidelijk zijn over de voordelen en beloningen van elk niveau. Dit kan bijvoorbeeld door een speciale pagina op de bedrijfswebsite of door gerichte e-mails naar zowel lagere als hogere klanten die bijna het volgende niveau hebben bereikt.

Het ontwerpen van een loyaliteitsprogramma vereist een strategische aanpak die rekening houdt met de klanten en met de doelstellingen van het bedrijf. Door het aantal niveaus, de criteria voor elk niveau en de beloningen goed te omschrijven kan een bedrijf een aantrekkelijk loyaliteitsprogramma creëren.Tips voor de implementatie van loyaliteitsprogramma's

Het implementeren van loyaliteitsprogramma's vereist een zorgvuldige planning om het programma effectief en aantrekkelijk te maken. Enkele best practices bij de implementatie van loyaliteitsprogramma's zijn:

Het volgen en meten van klantenvorderingen

Als bedrijven de vooruitgang van de klant in de verschillende niveaus willen meten, moeten ze gebruik maken van data-analyse en tracking tools. Zo is het mogelijk het gedrag van de klant te volgen. Denk maar aan het bestedingsniveau, de aankoopfrequentie en de betrokkenheid bij het merk.

Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om trends en mogelijkheden voor het verbeteren van het loyaliteitsprogramma te herkennen. En om de communicatie en beloningen voor elke klant te personaliseren.

Omgang met klanten die het hoogste niveau bereiken

Klanten die de topklasse van een klantenloyaliteitsprogramma bereiken, moeten erkenning krijgen voor hun prestatie. Bedrijven zouden ook moeten overwegen om deze klanten extra stimulansen te geven om bij het merk betrokken te blijven. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld persoonlijke aanbiedingen of kortingen.

Omgaan met klanten die niet meer in een hoger niveau zitten

Als een klant daalt uit een hoger niveau, biedt dan prikkels om de klant te helpen terug te keren naar zijn vorige niveau. Denk aan zaken zoals het aanbieden van speciale promoties of kortingen.

Al met al vereist de implementatie van niveaus van loyaliteitsprogramma's zorgvuldige planning en uitvoering. Dit combineer je met een voortdurende analyse om ervoor te zorgen dat het programma effectief en aantrekkelijk blijft.


Conclusie over het implementeren van niveaus voor loyaliteitsprogramma's

Wil je meer klanten behouden en ze meer laten spenderen? Beloon ze voor hun loyaliteit! Denk voor een succesvol loyaliteitsprogramma met niveau’s na over het aantal niveaus, de criteria voor elk niveau, beloningen en communicatiestrategieën. De voortgang van klanten meten en omgaan met klanten die de top bereiken of uit een hoger niveau vallen zijn belangrijke best practices. Zo kunnen bedrijven de betrokkenheid, het behoud en de loyaliteit van hun klanten vergroten.

Bij dbf weten we hoe belangrijk het is om sterke klantrelaties op te bouwen en de klantloyaliteit te vergroten. Vandaar dat wij assisteren met het creëren van een loyaliteitsprogramma met niveaus. Zo helpen we bedrijven effectieve loyaliteitsprogramma's op te zetten die klantenbinding stimuleren.

Wil je meer weten over onze diensten, plan dan een gratis demo met ons team in. Neem vandaag nog contact op om de eerste stap te zetten naar een sterker en loyaler klantenbestand.